gode råd til jobsamtalen

2 x 5 Gode råd til at score drømmejobbet!

Du er endelig færdiguddannet og er så småt gået i gang med at undersøge jobmarkedet. Pludselig falder du over drømmejobbet, og så er gode råd dyre. Du har nemlig kun ét forsøg, til at overbevise din kommende chef, om at du er den helt rette til jobbet.

Her er nogle af mine bedste tips til, hvordan du får drømmejobet.

1. Tro på dig selv: Man kommer nu engang længst med en god portion tillid til ens egne evner og et smil, til alle de udfordringer, der står i vejen. Du skal ikke spekulere for meget på, om de andre ansøgere er bedre kvalificerede end dig. Det skaber usikkerhed og nervøsitet. Fokuser på at give det bedste indtryk til chefen – det er dét, der betyder noget.

2. Vær positiv og afslappet: I forlængelse af ovenstående og dét at have et smil på læben. For at kunne indgå i et team og samarbejde med dine kolleger, er det vigtigt at være positiv og have et godt humør. Til jobsamtalen bliver der selvfølgelig også lagt vægt på din personlighed og om du virker til at kunne arbejde sammen med andre. Her er positivitet en vigtig faktor. Afslappethed kan mærkes og modparten kan fornemme om du er tilpas. Tag en dyb indånding inden du går ind til samtalen og sæt dig godt til rette. Worst case scenario, som du forestiller dig, sker ikke J  Tænk evt. over dine styrker og svagheder inden du møder op til jobsamtalen. Du kan også øve en jobsamtale sammen med et familiemedlem eller en ven.

3. Førstehåndsindtrykket er vigtigt. Derfor: Hav et fast håndtryk, kig modparten i øjnene, hold hænderne i ro (fuml ikke med kuglepennen) og hav et lille smil på læben.

4. Vær ærlig under jobsamtalen. Ærlighed sælger og dét at du er bevidst om dine egne svagheder, er en styrke. Vær ydmyg, men fortæl gerne om dine stærke sider, på en formidlende måde. Janteloven gælder ikke for dig.

5. Spørg ind til det du ikke forstår eller gerne vil have uddybet: Vær nysgerrig. Det viser at du har interesse i jobbet og at du er fuld af gå på mod. To vigtige faktorer, til at lande drømmejobbet.

Og så de små ting, der ikke er helt ubetydelige:

a. Vær sikker på, at du kender den rette adresse, har en kontaktperson og mødetidspunktet.

b. Tal let forståeligt. Brug ikke fremmedord hvis du ikke forstår betydningen af dem.

c. Lyt altid til hvad der bliver spurgt om. Giv et klart svar og så kan du efterfølgende brede spørgsmålet lidt ud og svare mere uddybende eller på noget med sammenhæng til spørgsmålet.

d. Tal aldrig negativt om din tidligere arbejdsplads eller arbejdsgiver.

e. Giv aldrig fortrolige oplysninger videre.

f.  Afbryd ikke interviewer.

Som afslutning vil jeg gerne dele et citat med jer, der har en vis sandhed i sig:

Du sælger dig selv på din faglighed og bliver ansat på din personlighed.

Krifa Boost har samlet en masse værdifulde ressourcer, om det at søge job, som du kan læse nærmere om her: Hjælp til jobsøgningen.

En tanke om "2 x 5 Gode råd til at score drømmejobbet!"

  1. Ja, det kan være nervepirrende at skulle til jobsamtale – specielt, når det er stillinger, som man virkelig ønsker sig. Men det bliver bedre med årene.

    God artikel og gode råd.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *