Danske unge bruger løs af lånte penge

”Danske unge bruger løs af lånte penge”, ”Hver fjerde dansker holder ferie for lånte penge”, ”Levede luksusliv for lånte penge” og ”Unge fortsætter forbrugsfesten for lånte penge”. Dette er blot nogle af de søgeresultater, der dukker op, hvis man googler søgefrasen ”lånte penge”. Tendensen er egentlig tydelig nok: Danskerne og i særdeleshed de unge, låner penge som aldrig før. De tænker ikke over konsekvenserne og tanken at pengene skal betales tilbage, ligger dem meget fjernt. Finanskrisen, og den internationale recession, har til dels lagt en dæmper på danskernes lånelyst, men problemet er stadig stort. Især de unge mellem 18 og 25 år låner mange penge. Det er såkaldte forbrugslån / hurtiglån, hvor man fyrer pengene af på en ny garderobe, en ny mobiltelefon eller en  ny bærbar pc, der er farlige. Dette er ting der hurtigt mister deres værdi. Ting der kun kan sælges til en brøkdel af indkøbsprisen, når de er taget i brug. Så ikke nok med at man betaler dyrt for at låne pengene, man mister også en stor del af værdien med det samme. Det er jo en ”fail/fail” situation, så overvej derfor nøje, hvad du skal købe og om det ikke kan vente til om et par måneder.

En populær trend de sidste par år, er de hurtige smslån. Her skal man typisk sende en sms til et 4cifret telefonnummer og så kan man låne 500, 1000 eller 2000 kroner. Det er jo pissecool, hvis man lige står og mangler en plovmand sidst på måneden, men det er pokkers dyrt. Pengene skal typisk betales indenfor 20 dage og mange af dem har en årlig omkostningsprocent på over en million procent! Dette hænger naturligvis sammen med den korte løbetid lånet har. Som eksempel kan jeg nævne to eksempler:

Lån 500 kroner og betal 845 kr. tilbage indenfor 20 dage.

Lån 1500 kroner og betal 2385 kr. tilbage indenfor 20 dage.

Det er godt nok dyrt! Eneste plus er at du typisk har pengene den samme dag som du ansøger, men lad vær med at låne 1000 kr. for at dække dit overtræk. Den rente, du betaler på dit overtræk, er langt mindre end det du giver på et kviklån/smslån.

Hvis du absolut skal låne penge, så lån dem gennem banken. Det er ikke altid, at dette er en mulighed, men så forsøg dig hos nogle af de store låneselskaber. De kræver ofte ingen sikkerhed og er egentlig ligeglad hvad du bruger pengene til. Bare de får dem igen selvfølgelig 🙂

Hvis du gerne vil låne penge, så kig forbi Monsar. Her kan du beregne årlig omkostningsprocent, renter o. lign., på flere forskellige typer lån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *